60 jaar Hillerstorps Specialmaskiner

2019. Negen robots bewegen langs een geautomatiseerde lijn. Ze picken zeven verschillende onderdelen die ze assembleren. Het resultaat is een voet voor de dakdragers van Thule. Het kost de robots vijf seconden om het werk te doen, maar het heeft Hillerstorps Specialmaskiner (HSM) aanzienlijk veel meer tijd gekost om deze automatiseringsoplossing te creëren. Ga met ons mee op een spannende tijdreis die begint in 1959.

Hillerstorps Specialmaskiner)

 

 

Sigvard Larsson is de vierde generatie steenhouwer. Zijn handen zijn groot en stevig en hij begon zijn carrière ooit als steenhouwer. Hij heeft enorme granieten blokken veranderd in prachtige ronde pilaren en trappen. Maar hij werd rusteloos gedurende de winters wanneer steenhouwers om natuurlijke redenen in winterslaap gingen. Hij begon met het uitvoeren van reparaties voor landbouw en industrieën. In een opwelling van Smålandse vindingrijkheid en de ondernemingssfeer rondom zag HSM het daglicht in 1959. In het begin werd het bedrijf echter Hillerstorps laswerkplaats genoemd.

De winterslaap wekte de belangstelling voor mechanica

”Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in mechanische werkzaamheden”, vertelt Sigvard, die nu 86 jaar oud is. Maar het was vroeger anders. In de jaren vijftig was niets van wat we nu zo vanzelfsprekend vinden. Je mocht bijvoorbeeld niet zomaar een motor aansluiten. Er was slechts één landbouwmotor per boerderij met gereguleerd gebruik toegestaan. Dit waren nog naweeën van de Tweede Wereldoorlog en deed een beroep op zijn vindingrijkheid.

Het gerucht verspreidt zich snel in het dorp

”Dat ik in opdracht kon lassen en reparaties kon uitvoeren verspreidde zich in het dorp en ik kreeg het steeds drukker. In 1961 stopte ik helemaal als steenhouwer en wijdde mezelf voor honderd procent aan mijn nieuwe werk. Al snel kocht ik mijn eerste lasapparaat en startte ik samenwerkingen met de bedrijven in de omgeving. Het ging om eenvoudige boormachines, persen, draad- en pijpbuigmachines, maar in die tijd, eind jaren 60, moest je vindingrijk zijn want er waren geen kant-en-klare machines of componenten te koop, althans niet voor het geld dat wij hadden. Er waren standaard machines en ik kreeg de opdracht om ze te automatiseren en te veranderen in speciale machines.”

De fabriek groeit uit de smederij

”De hele Larsson-familie was bij mijn bedrijf betrokken. Mijn vrouw, mijn ouders en mijn zoons hielpen allemaal en het is niet overdreven om te beweren dat onze zoons Bengt en Håkan in de werkplaats zijn opgegroeid. Het was echter pas nadat ze de middelbare school hadden afgerond dat ze een dienstverband kregen. Bengt volgde een technische richting en Håkan een werkplaatstechnische richting die leidde tot het beroep gereedschapsmaker. Ik heb zelf maar 6 jaar op school gezeten, dus de jongens konden vanaf het begin meer dan ik, haha”, Sigvard glimlacht breed.

HSM Celebrating 60 Years

 



”Dat is niet waar”, vult Bengt, de oudste van de zoons aan. ”Pa is altijd nieuwsgierig en vindingrijk geweest. Wat hij heeft bereikt is veel indrukwekkender dan waar de ontwikkeling toe heeft geleid. Zonder hem zou HSM niet het bedrijf zijn dat het vandaag is.”

De smederij op de boerderij werd al snel te klein voor de opdrachten, ondanks alle aan- en verbouwingen die hebben plaatsgevonden in de dertig jaar dat het bedrijf daar was gehuisvest. De beslissing werd genomen om een nieuwe fabriek te bouwen. Het bedrijf verhuisde begin 1988 als eerste naar een gloednieuw gebouw op het nieuwe opgerichte industrieterrein Nyhem en veranderde zijn naam in Hillerstorp Specialmaskiner.

Automatisering in focus toen, nu en in de toekomst

Kenmerkend voor HSM is een onbedwingbare belangstelling voor nieuwe technologieën. Het bedrijf kan best worden beschreven als een pionier met een sterke belangstelling voor baanbrekende technische ontwikkelingen. Ze waren de eerste in Zweden die lineaire motoren gebruikten, die onder andere worden gebruikt in apparatuur voor excenterpersen. In de gebouwen van het bedrijf zijn enorm veel speciale machines gefabriceerd en ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze zijn gemaakt om een probleem op te lossen.

”Eigenlijk bouwen we prototypes die meteen voor 100 procent moeten functioneren,” legt Sigvard uit. ”Simpel gezegd gaat het erom dat we oude ervaringen overzetten naar nieuwe projecten.”

”In het verleden, legt Håkan uit, kon mijn vader zijn ideeën op een servetje schetsen en dan begrepen Bengt en ik wat hij bedoelde. Nadat we naar een nieuw pand waren verhuisd, hadden we de mogelijkheid om personeel in te huren en toen werkte het niet langer met een schetsje op een servet. We moesten tekeningen van de ideeën maken en daarom investeerden we begin jaren 1990 ongeveer 250.000 kronen in de eerste CAD-programma's van die tijd. Als we dan nog een paar jaar vooruit springen, zijn we ons gaan richten op 4-en 6-assige robots die tegenwoordig noodzakelijk zijn bij het bouwen van machines op maat.”

HSM wordt onderdeel van Axelent Engineering Group

Sigvard ging officieel in 2001 met pensioen op de leeftijd van 68 jaar. En hoewel hij het dagelijkse werk afbouwde, heeft hij de belangstelling voor het bedrijf niet verloren en was hij tot voor kort een belangrijk klankbord. Naast de generatiewisseling bij HSM, zijn er ook andere wijzigingen opgetreden. In 2017 wordt HSM overgenomen door Axelent Engineering en wordt onderdeel van Axelent Engineering Group.

Zou u liever X-News in PDF-formaat lezen?

Download X-News hier!

Gerelateerde artikelen

Meer hulpbronnen zoeken en X-Nieuws* (hidden)

Een jaar van groei en innovatie bij Axelent

We houden niet alleen van wat we doen - we zijn ook gepassioneerd over waarom we het doen

We are Axelent – Ulf Poulsen

Ulf werkt aan de ontwikkeling van verkoopprocessen, systeemtools en aanverwante projecten.

Axelent's grootste investering om duurzame groei te stimuleren

Onze grootste investering ooit vermindert de uitstoot en verhoogt de productiecapaciteit.

Vaste afschermingen voorkomen toegang tot gevaren

Een vaste afscherming is een afdekking die toegang verhindert en het gevaar binnen de machine houdt.

Ervaar Axelent Safety Book

Krijg toegang tot een wereld van kennis - de basis van vooruitgang, innovatie en veiligheid.

Open en toegankelijke kennis voor iedereen, onze missie is duidelijk: individuen, industrieën en werkplekken wereldwijd in staat stellen hun omgevingen te transformeren in slimmere, veiligere en efficiëntere ruimtes. Of u nu in de productie, bouw of logistiek werkt - het maakt niet uit waar u bent of wat u doet - u verdient de inzichten die de toekomst van veiligheid en productiviteit vormgeven.